אור יקרות
אירגון יוצאי מרכז אירופה
אור יקרות
רביבים
שבילי הקיבוץ
1938
הוקמה קבוצת רביבים בראשון לציון, על ידי צעירים מגרמניה, חברי תנועת הנוער העובד, שהתחנכו בקיבוץ גבעת ברנר.
1943
עלתה קבוצת חלוץ על אדמות קק"ל בעסלוג. חברי הקבוצה גרו בתחילה במערה ועבדו בהכשרת הקרקע. במרומי גבעה נבנתה טירה, בית ביטחון בן שתי קומות מוקף חומת אבן ובפינתה מגדל שמירה
1948
הקיבוץ הותקף והופצץ מן האוויר. עם כיבוש תחנת המשטרה בביר-עסלוג נבלמה הפלישה המצרית בחזית המזרחית, אולםהמצור על רביבים הוסר רק במבצע חורב בדצמבר 1948.
1949
בעקבות המלחמה היישוב נחרב כליל. חלק מהחברים נפלו בקרבות, אחרים עזבו (חלקם לקיבוץ אלונים) והקבוצה היתה במשבר חברתי וכלכלי.
1950
נבנה היישוב מחדש על גבעה סמוכה
1955
הגעת צינור המים מבאר שבע
1994
התאחד הקיבוץ עם קיבוץ רתמים הסמוך, שסבל מבעיות חברתיות.
2012
בקיבוץ -326 חברים וכ-680 נפשות, הקיבוץ ברובו שיתופי למעט המזון.



תחילת הדרך


קיבוץ רביבים, עלה לאדמת הנגב בקיץ שנת 1943, בפעולה נחשונית שהכפילה בקפיצה אחת את מרחקו של היישוב הדרומי ביותר מתל-אביב. הקיבוץ הוקם למעשה עוד בשנת 1938, בראשון לציון, על-ידי הכשרות של בני גרמניה ואיטליה וילידי הארץ. ראשוני רביבים הכשירו עצמם במשך כ5- שנים, עד שבשנת 1943 נשלחו להקים מצפה לניסיונות חקלאיים (יישוב של ממש אסר הספר הלבן להקים), בלבו של הנגב המדברי והריק מאדם. לרשותם עמדו כ30,000- דונם של אדמה שנרכשה בשנים 1925-1935. אדמה שהייתה ידוע כ"הבקעה המקוללת", כיוון שגשם לא יורד בה, צמחים לא צמחו ובעלי חיים לא היו. לאחר התלבטות קשה, החליטו חברי רביבים כי יוכלו למשימה, ושלחו משלחת חלוץ לנגב.

מאז עלייתה על הקרקע, כשבע שנים הייתה רביבים הישוב היהודי והקיבוץ הדרומי בארץ (ובעולם). קומץ אנשיה נאבקו מול הצמא למים והבדידות, יצגו בכבוד את היישוב היהודי בנגב מול ועדת האום ב1946-, עמדו מול הצבא המצרי בקרבות מלחמת השחרור, לא נשברו ולא נטשו. בשנות החמישים הכשרות רעננות של בוגרי הפלמ"ח ואחריו הנח"ל הרחיבו את השורות והמשיכו במאבק מול המדבר, שהגיע למעשה להכרעה רק עם הגעת צינורות המים לרביבים, בשנת 1957; עד אז שתו חברי וילדי רביבים מים מליחים מהבאר שבמקום.

אבני דרך קיבוץ רביבים
בשנת 1938 הוקמה קבוצת 'רביבים' בראשון לציון, על ידי צעירים מגרמניה, מאיטליה ומאוסטריה חברי תנועת הנוער העובד, שהתחנכו בקיבוץ גבעת ברנר.
על שבט מודרני – קיבוץ רביבים חוגג 70
ד"ר אסי סיקורל, הרופא של קיבוץ רביבים, במאמר דעה לרגל חגיגות 70 שנה לקיבוץ שצוינו בשבוע שעבר קיבוץ רביבים חוגג שבעים שנה.
מלחמת העצמאות
במאי 1948 פלש הצבא המצרי לארץ. נתיב הפלישה עבר בסמוך לרביבים וכוחות מצריים התבצרו בתחנת המשטרה הבריטית העזובה בביר- עסלוג, החולשת על עורקי תחבורה ראשיים. יישובי הנגב נותקו ממרכז הארץ והיו נתונים במצור.
מחסור במים ובניית הסכר
הבעייה הקשה ביותר במקום היתה המחסור במים. מי הבאר המקומית היו מליחים, ולא התאימו לחקלאות. מים שפירים הובאו מהכפר הבדואי ביר עסלוג', בתחילה בעגלה רתומה לסוס ואחר כך בעזרת משאית. נבנו מתקנים לעצירת מי השיטפונות בוואדי עסלוג' ולאגירתם.
הסייפנים והאו"ם
השנה היא 1946, ושני חברים מרביבים, מחליטים שהגיע הזמן לנסות משהו ממש יומרני. הם ניגשו לסוכנות היהודית וביקשו תקציב לרכישת פקעות סייפנים. בסוכנות לא ידעו אם לצחוק או לבכות, ושלחו משם את שני המשוגעים, שהרי אין שום סיכוי שפרח שכזה יגדל בלב החולות הצחיחים.
  מפת האתר | צור קשר  
ארגון יוצאי מרכז אירופה  |  באדיבות משפחת פדרמן ורשת מלונות דן  סידיטק - בניית אתרים Signed by