אור יקרות
אירגון יוצאי מרכז אירופה
אור יקרות
בית יצחק
בית יצחק הבתים הראשונים

בונים את הבתים הראשונים בשער חפר
1939
היישוב המקורי "בית יצחק" עולה על הקרקע. מייסדיו הם קבוצת עולים מגרמניה בני המעמד הבינוני שברחו מאימת השלטון הנאצי כדי לבנות לעצמם חיים חדשים בארץ ישראל
1940
מוקם הרחוב הראשון ביישוב, "וילהלם שטראסה"
1942
היישוב "גן חפר" מתמזג עם היישוב "שער חפר"
1943
מוקמת "האגודה החקלאית השיתופית בית יצחק-שער חפר", אולם בין היישובים טרם נוצר איחוד מלא
1951
היישוב "נירה" חדל להתקיים כרשות עצמאית ומתאחד עם "שער חפר" תחת השם "שער חפר-נירה"
1963
הישוב "בית יצחק" והיישוב "שער חפר-נירה" מתאחדים למושב אחד: "בית יצחק-שער חפר"

תולדות הישוב

היישוב בית יצחק, על שם יצחק פוירינג, עלה על הקרקע בשנת 1939. היישוב, כפי שאנו מכירים אותו כיום, מורכב למעשה מאיחוד בין ארבעה יישובים שונים שעלו לקרקע בין השנים 1939 ל-1941: בית יצחק, גן חפר, נירה ושער חפר.

היישוב המקורי "בית יצחק" הוקם על ידי ייקים מערים שונות בגרמניה, שברחו מאימת השלטון הנאצי. לקראת סוף שנות ה-30 דחקו בהם מוסדות ההצלה בגרמניה והאירגונים הציוניים לנצל את ההזדמנות האחרונה ולעלות לארץ ישראל. הוצע להם לבחור בהתיישבות חקלאית ולהקים כפר שיתופי, שבו יהיה לכל אחד מהם בית ומשק קטן.

עם הזמן נוצר בין היישוב המקורי של בית יצחק לשלושת היישובים האחרים מנגנון של עזרה הדדית: המתיישבים החלו בגידולים חקלאיים משותפים, גן חפר התמזגה עם שער חפר והתרבו הקולות שדרשו מיזוג האגודות החקלאיות של בית יצחק ושער חפר. וכך, בנובמבר 1943 הוקמה "האגודה החקלאית השיתופית בית יצחק-שער חפר". יחד עם זאת, באותו שלב טרם נוצר איחוד מלא, ושני היישובים המשיכו להתעקש לשמור על ועדים מקומיים נפרדים.

סיפור הקמה - לפני האיחוד
סיפורו של בית יצחק מתחיל בסיפור של איחודם של ארבעה יישובים שהוקמו למימוש חזון ההתיישבות בארץ ישראל ושיבת העם היהודי לארצו: בית יצחק, גן חפר, שער חפר ונירה.
נירה – לא רק חקלאות
נירה הייתה שונה ממרבית היישובים בארץ, וסיפורה המיוחד – המשלב חקלאות ותעשייה – התפרסם ברחבי הארץ ומשך אליה מבקרים רבים
שער חפר – דרשו כפר חדש
המתיישבים הראשונים בשער חפר הגיעו מעיירות ומערים שונות בצ'כוסולובקיה. חברת "רסקו", שפעלה גם בצ'כיה, הציעה להם להקים יישוב חדש בפלסטין שייקרא בשם "בית יצחק".
גן חפר – "על חולות אלה יצמחו גנים פורחים"
שמו של היישוב ניתן לו על ידי הגיאוגרף וההיסטוריון הישראלי זאב וילנאי, שבביקורו הראשון במקום הצהיר בפני המתיישבים כי "על חולות אלה עוד יצמחו גנים פורחים".
בית יצחק – "ליהנות מפניני התרבות"
ב-14 ליוני 1939 יצאו מכפר ידידיה שמונה אנשים, שלושה שומרים, שתי עגלות עמוסות, שתי חביות מים וכלב זאב אחד – על מנת לעלות על אדמתם.
תולדות היישוב – לאחר האיחוד
היישוב, כפי שאנו מכירים אותו כיום, מורכב למעשה מאיחוד בין ארבעה יישובים שונים שעלו לקרקע בין השנים 1939 ל-1941: בית יצחק, גן חפר, נירה ושער חפר.
  מפת האתר | צור קשר  
ארגון יוצאי מרכז אירופה  |  באדיבות משפחת פדרמן ורשת מלונות דן  סידיטק - בניית אתרים Signed by