אור יקרות
אירגון יוצאי מרכז אירופה
אור יקרות
אלונים
ישוב יהודי התחיל בקוסקוס טבו. בשעה 3 בבוקר החלו היהודים לבנות ובשעה 6 בערב נולד ישוב חדש ונוספה עוד חלקת אדמה
(YNET 12.8.2005)
אבטחת העלייה לקרקע של קיבוץ אלונים
(YNET 12.8.2005)
סיפור ההקמה

ימים ראשונים

קיבוץ אלונים הוקם בעקבות פנייתו של השומר הוותיק אלכסנדר זייד לתנועת "הקיבוץ המאוחד" ליישב בגבעות שייח` אברק קבוצת רועים שתסייע לו לשמור על אדמות הקרן הקיימת לישראל. במאי 1935 התקבלה בפגישת חברי התנועה ההחלטה על הקמת קבוצת רועים, וב-13 באוגוסט של אותה שנה נשלחו לקריית חרושת שבקרבת שייח` אברק שלושה חברים – ראשוני "קבוצת הרועים של הנוער העובד".

במהלך החודשים שלאחר מכן הצטרפו חברים נוספים לקבוצה, ותוך זמן קצר התקרב מספרם הכולל של חברי הקבוצה ל-25. הם התגוררו בצריפים בקריית חרושת והתפרנסו מעבודות חוץ. במקביל עסק הקיבוץ המאוחד בהכנת תגבורת לקבוצה הצעירה – קבוצה של עולים חדשים צעירים מגרמניה שהתחנכה בעין חרוד. הייתה זו חברת הנוער הראשונה שעלתה מגרמניה ושהתה שנתיים בקיבוץ עין חרוד (יום בואה של הקבוצה לעין חרוד צוין לאחר שנים, בכתבי ההיסטוריה של המפעל, כ"יום הילד" – היום שבו החלה לפעול עליית הנוער"). וכך, ב-18 בינואר 1936 התאחדו הקבוצות, ובן יום שילשה הקבוצה את גודלה והגיעה למספר של 70 חברים.

באפריל 1936 החל המרד הערבי ברחבי ארץ ישראל. תנאי המחייה, קשיי אבטחת המיקום הנוכחי של הקבוצה כמו גם הרצון שלא להותיר את משפחת זייד לבדה בשייח` אברק הובילו את חברי קבוצת הרועים להעתיק בחודש יוני את מקום מגוריהם לחצר בית זייד. חברי הקבוצה התגוררו שם באוהלים, כאשר מתבן ישן משמש כחדר אוכל ואת המים מובילים בעגלה ממעיין יצחקיה שלמרגלות הגבעה. שם, בנוסף לעבודות השמירה והמרעה (באוקטובר 1936 נקנה עדר העיזים הראשון), עסקו חלק מהחברים בחשיפת מערות קבורה קדומות שנתגלו בסמוך – הלא הן בית שערים התלמודית.

בינואר 1937 החליטו חברי קבוצת הרועים להצטרף לקיבוץ המאוחד ולהגדיל את היישוב באמצעות קליטה נוספת של חברים ומעבר ליישוב עצמאי על גבעות שייח` אברק. כתוצאה מהחלטה זו החלו לקלוט בחודש פברואר של אותה שנה עולים מקיבוצי ההכשרה של תנועת "החלוץ" בפולין. קליטתם של עולים אלו לא הייתה פשוטה מכיוון שהיו מבוגרים יותר ונראו "גלותיים" בעיניהם של חברי הקיבוץ הוותיקים. בנוסף לעולים אלו נקלטו קבוצות ויחידים נוספים מעולי פולין וגרמניה, וכן בני הארץ חברי "הנוער העובד". ב-27 במרץ 1937, ערב פסח, הושלם מעבר הקבוצה למחנה עצמאי בשייח` אברק (כיום גבעה בקריית עמל). המחנה כלל צריפים, אוהלים, מגדל שמירה וחדר אוכל ממוגן מירי, הבנוי עד לחלונותיו בפחי ברזל שביניהם שפוך חצץ.

במאי 1937 הוחלט לקרוא ל"קבוצת הרועים" בשם "קיבוץ אלונים", על שם העץ השליט באזור הגבעות. חברי הקיבוץ השתלבו בארגון ההגנה באזור ועסקו בשמירה ובאבטחת הקיבוץ והסביבה.


(מתוך: אתר קיבוץ אלונים)

לאלבום התמונות לסיפורי המקום והתקופה
  מפת האתר | צור קשר  
ארגון יוצאי מרכז אירופה  |  באדיבות משפחת פדרמן ורשת מלונות דן  סידיטק - בניית אתרים Signed by