אור יקרות
אירגון יוצאי מרכז אירופה
אור יקרות
כפר סאלד
אגמון החולה
(צילום: מרק סטנקביץ)
נופי אגמון החולה
(צילום: מרק סטנקביץ)
טיול אגמון החולה
טלפון: 04-681-7137
שעות פעילות: האתר פתוחות בימים א'-ה' מ-09:00 עד שעה לפני השקיעה. בסופ"ש ובחגים מ-06:30 עד שעה לפני השקיעה
פעילויות מומלצות: מוקד צפרות בשל העופות הרבים הנקבצים בו, בעיקר עופות ימיים
אתר אינטרנט: כניסה לאתר

מאפייני הטיול : טיולי משפחות, מסלולי אופניים, מתאים לנכים / עגלת תינוקות, שמורות טבע וגנים 

אורך המסלול: 10.5 ק"מ.

משך הסיור: כחצי יום, בהתאם לעניין.

דרגת קושי: הביקור במקום מתאים לכל המשפחה

על האזור

 בשנות החמישים  היהי מפעל ייבוש החולה גולת הכותרת בחייה של המדינה הצעירה. ייבוש החולה נועד בעיקרו לחסל את מחלת המלריה ולחשוף קרקע פורייה, שתשמש לגידולים חקלאיים. האגם אכן נעלם, אך עמו גוועו גם בעלי-חיים וצמחים נדירים שהחולה הייתה בית גידולם. בדיעבד התברר כי אדמת הכבול שהתגלתה אינה טובה לחקלאות, וכי המאזן האקולוגי באזור הופר. האדמה התייבשה והתפרקה ופרצו בה שריפות תת-קרקעיות, החנקות זרמו אל הכינרת וזיהמו את מימיה.

בשנות ה-90 הוחלט לשוב ולשקם את האגם. אזורים רבים הוצפו מחדש, וכיום רשת תעלות מאפשרת לשלוט בגובה המים למען הרטבה מבוקרת של אדמת הכבול, וכך נמנעים התפרקות הקרקע וזיהום הכינרת. האגמון שטחו כ- 1,100 דונם והוא נחפר באופן מלאכותי.

היום המקום הוא גן עדן לציפורים נודדות – ומראות הטבע של העמק אכן מרשימים, שעה שחולפות מעליו בכל שנה 500 מיליון ציפורים מסוגים שונים העושות דרכן מאירופה לאפריקה, ולהפך.

גישה למסלול

 לבאים מדרום: הכניסה לאגמון מכביש 90, כביש ראש פינה-קריית שמונה, 7 קילומטר מצפון לפניה ליסוד המעלה (בין הסימנים 458-457), ליד פסל הציפור של קק"ל. במקום שלט שמפנה ימינה, מזרחה, מהכביש.

לבאים מצפון: קילומטר וחצי לפני צומת כוח.בפנייה הראשונה דרומית לצומת כוח פונים שמאלה. תחילת הדרך סלולה, והמשכה דרך עפר.

מסלול

התעלה המערבית (1)- זו תחנתנו הראשונה. בשנת 1951, עת החליטה ממשלת ישראל על מבצע ייבוש החולה, לקחה קק"ל על עצמה את הביצוע. תעלות ניקוז נחפרו באגם ומוצא הירדן הורחב. התעלה המערבית היא אחת משתי התעלות העיקריות שנחפרו בעת הייבוש וחשפו את אדמות הכבול, שנחשבו לאדמות אורגניות פוריות. עם השנים, כאשר קרקע הכבול התייבשה ובאה במגע עם החמצן שבאוויר, היא התפרקה, שקעה, איבדה מפוריותה ופרצו בה שריפות. החנקות והזרחות שבקרקע נסחפו עם מי הגשמים אל הכינרת וגרמו בה לריבוי אצות, שפגעו באיכות מימיה. הפעולה החשובה שבלמה את התהליך התרחשה בשנות ה-90, עת קק"ל שבה למקום. במסגרת השיקום נחפר האגמון וחלק מהשטח "הוצף" מחדש.

מאגר קצה (2)– עליו נחלוף בתחנתנו הבאה. במאגר מתרכזים מי הכבול לצורך טיהור ראשוני, וממנו הם מוזרמים דרומה אל מאגר גדול יותר. תעלת האפס, כפי שהם נקראת בשפה המקצועית, כלומר ללא כל שיפוע, מזרימה דרכה את מי הכבול אל המאגר התפעולי. לאורך התעלה תבחינו בוודאי בתיבות קינון לבנות. תיבות אלה מעודדות את שהותן של התנשמות באגמון, כדי שאלה "יחסלו" את הנברנים זוללי הגידולים החקלאיים.

"מצפור עופות המים" (3) – הוא תחנתנו הבאה. מומלץ להצטרף למדריך או לצפר ולמשקפת שברשותו כדי לזהות ציפורים ולקבל עליהן הסבר. בשדות ניתן לזהות גם את הקוונוע – מתקן השקיה רחב מוטה לשמירה על הלחות בקרקע, המשמש גם להצפת המחילות התת-קרקעיות של הנברנים.

מן הגשר הירוק (4)– נוכל לצפות בתעלה המזרחית, שאליה מתנקזים יובלי הירדן : מי הדן, הבניאס והחצבאני. אחרי יציאתם מהעמק, הם שבים לזרום בערוץ המקורי של הירדן ההררי, אל הכינרת. בעתיד המקום יורחב וישמש כתצפית על דורסים.

 (5)(6) בטבורו של אגמון החולה מצויים מצפור השקנאים ושטח רעיית הג'מוסים. בדרך נחלוף על פני שטח שבו מבויתים עגלי ג'מוסים, שחיו חופשי בביצות לפני הייבוש והושבו אל הטבע. מצפור פנורמי 360 מעלות, מאפשר תצפית לתאי שטח שונים, איים באגמון, שטחי רעיית הג'מוסים ושטחים חקלאים. מהווה את הטבור של עמק החולה.

(7) נמשיך לטייל אל המצפור הבא – "מצפור העגורים", מרחק של 1.2 ק"מ. המצפור הראשון שהוקם באגמון, צופה לשטח רעיית העגורים לאורך כל החורף.נוכל גם לחזות בתחנת ההאכלה הראשונה של העגורים וכן בחלקות עצי התות (במפה מסומן "החורשה") שנועדו להעשיר את מזון הציפורים ולשמש גם לקינון.

(8) לקראת סיום נשוב אל מרכז המבקרים הילדים ייהנו מפעילות במוקדי ההפעלה ובגן משחקים שבו נדנדות ופסלים (שניתן גם לטפס עליהם) פרי יצירתה של הפסלת מירי קטן.

(9) סמוך למרכז המבקרים נמצאת נביעת הגז – נקודה שבה מודגמת נביעת הגז באדמת הכבול. בעבר נעשו ניסיונות של שאיבת גז מאדמת הכבול באמצעות קידוח. במקום שלטי הסבר.

על המקום

חניונם ומתקנים: במבואת הכניסה יש מרכז מבקרים, חנות מזכרות, קופה, מזנון, ברזייה, שירותים, דוכן קרמיקה, אולם הקרנה לסרטוני הסבר ונקודות השכרה ומכירה לכל האטרקציות במקום. מאחורי מרכז המבקרים יש מגרש משחקים לילדים. שולחנות קק"ל מוצלים פזורים באתר: בחלקת האיקלום (חורשה) – שולחנות פיקניק (בלי שירותים). במצפור העגורים – שולחנות (ללא צל) ושירותים ביולוגיים. בירדן ההיסטורי – שולחנות פיקניק. חשוב להדגיש כי לאורך המסלול אין מי שתייה, ועל כן יש להצטייד בשתייה במזנון שבמרכז המבקרים (בכניסה) ובברזיות. אין להדליק אש באגמון החולה.

שעות הביקור: קופות האתר פתוחות בימים א'-ה' מ-09:00 עד שעה לפני השקיעה. בסופ"ש ובחגים מ-06:30 עד שעה לפני השקיעה.

התאמה למוגבלים בתנועה: האתר מותאם לנכים – שבילים ושירותים ומצפורים ושולחנות הפיקניק. יש לתאם מראש כניסת רכב נכים לאתר. במגרש החנייה מקומות שמורים לנכים.

מידע וטלפונים: סיורים מודרכים – בתיאום מראש ב"קו ליער"
 1-800-350-550. מרכז הצפרות עמק החולה 681713704
-

(מקור: אתר צופית-פורטל התיירות של ישראל)

לאלבום התמונות לסיפורי המקום והתקופה
  מפת האתר | צור קשר  
ארגון יוצאי מרכז אירופה  |  באדיבות משפחת פדרמן ורשת מלונות דן  סידיטק - בניית אתרים Signed by