אור יקרות
אירגון יוצאי מרכז אירופה
אור יקרות
חפציבה
1927, צבי (משמאל) מארח את נשיא צ'כוסלבקיה, תומאס מסריק, בחפציבה

שנות ה-50, צבי בפעילות לאומית. בתצלום: עם דוד בן-גוריון
סיפורו של המתבולל שהקים קיבוץ בא"י


 

צבי דר נולד למשפחה מתבוללת בצ'כוסלובקיה, אך הרעיון הציוני החזירו ליהדותו. הוא היה לוחם, גייס כספים להקמת ישובים בעמק, וזכה בפרס ביטחון ישראל. אפילו בן-גוריון ידע להעריך זאת.

פרנץ לדרר (צבי דר) נולד למשפחה מתבוללת בשנת 1898 בקארלסבד, שבחבל בוהמיה שבצ'כוסלובקיה. זמן מה לאחר לידתו, עברה המשפחה לטֶפְּלִיצֶה (Teplice) שבמערב המדינה.
כבר בבחרותו נתגלה צבי כדמות כריזמטית, שסחף אחריו את בני הנוער. הרעיון הציוני החזיר את צבי ליהדותו. בשנת 1913 כבר היה למדריך מרכזי בתנועת הנוער הציוני בלאו-וויס בטפליץ. עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה התנדב לשרת את צבא הקיסר, ומהר מאוד נהיה לקצין בעל עיטורי הצטיינות מקרבות החזית האיטלקית.
בתום המלחמה חזר לטפליצה. אביו רצה שיעסוק במסחר, אבל רוחו של צבי כבר היתה בארץ ישראל. חבריו לתנועת הנוער יצאו להכשרה חקלאית בכפר צ'כי וקראו לעצמם קבוצת "עבודה". הם התחברו לקבוצה בשם "מהפכה" בברלין, במטרה לצאת לארץ ישראל ולהקים בה ישוב עברי.
הקבוצה הגיעה בתחילה לחוות חפציבה שליד חדרה. עקב שירותו הצבאי הגיע צבי לארץ אחרי חבריו, בסוף שנת 1920, כשלהט העשייה הביא אותו לחבריו בגדוד העבודה, שעבדו ב-1921 בסלילת כביש טבריה-מגדל. משם נשלח כציר לוועידת ייסוד ההסתדרות בחיפה.
לאחר ייסוד ההסתדרות, חזר צבי והצטרף לחבריו שעברו מחוות חפציבה לעמק, ועבדו בהקמת מושב נהלל - שם אירגן צבי את חבריו להקמת יישוב משלהם.
המוסדות המיישבים רצו לשולחם להקים מחדש את חולדה, אבל צבי שכנע את המוסדות להקצות להם מקום מבראשית. אולם היה חסר כסף לרכישת הקרקע, וצבי יצא ב-1922 למגבית בקרב יהודי צ'כוסלובקיה, וגייס כספים לרכישת קרקע בגוש נוריס-שאטה עבור ארבעה ישובים: עין חרוד, תל יוסף, חפציבה ובית אלפא. בשנה זו התיישבו הקיבוצים חפציבה ובית אלפא לרגלי הגלבוע.

בעוד הקיבוצים השכנים השתייכו לגופים תנועתיים, חברי חפציבה שמרו על עצמאותם. צבי היה למנהיגם וסבר שיש להתקיים רק מהעבודת החברים, לא להיות חייבים ולהסתפק במועט.
שמו הטוב של צבי גרם לו להיות איש ביצוע במשימות לאומיות החל משנות ה-40. בתחילה נקרא לנהל את מפעל "כופר היישוב" - גיוס הון להקמת כוח מגן עברי. לאחר מכן עבר להיות מנהל בית חרושת "וולקן", ועם הקמת המדינה ארגן את מפעלי התעשייה הצבאית ועמד בראשה עד 1967. ביום העצמאות ה-20 של המדינה, היה לחתן פרס ביטחון ישראל. צבי נפטר ממחלה בשנת 1969 .
כל השנים שמר על קשר עם חבריו בחפציבה ושם גם נקבר

(מקור: נדב מן-ביתמונה, Ynet 27.07.2012)

לאלבום התמונות לסיפורי המקום והתקופה
  מפת האתר | צור קשר  
ארגון יוצאי מרכז אירופה  |  באדיבות משפחת פדרמן ורשת מלונות דן  סידיטק - בניית אתרים Signed by