אור יקרות
אירגון יוצאי מרכז אירופה
אור יקרות
כפר מסריק
שמורת עין אפק
(צילום: משה גלעד)

הגשר מעל הבריכה הגדולה.
(צילום: משה גלעד)
טחנת הקמח הצלבנית.
(צילום: משה גלעד)

מפת האיזור
שמורת עין אפק

שמורת עין אפק היא בועה קטנה, שמעוררת במבקר רצון עז לסוכך ולהגן עליה רגע לפני שהיא נמחצת. עבודות בנייה גדולות מתחוללות עכשיו סביב השמורה. בולדוזרים ענקיים מרחיבים את כביש 79 שמחבר את נצרת עם הקריות, סוללים מסילת רכבת חדשה מעכו לכרמיאל ובונים כמה גשרים שישרתו את כביש עוקף הקריות החדש, שמתוכנן להיפתח בעוד כשנה. מצדה האחד של השמורה משתרע בית עלמין גדול. במרחק כמה מאות מטרים מתנשאים בתי השיכונים של קריית ביאליק ובשטחים הסמוכים לשמורה מתוכננת לקום שכונה חדשה.

הנתון המדאיג הוא ששמורת עין אפק הקטנה היא הגדולה בשמורות בתי הגידול הלחים בישראל. למעשה, השמורה נפרשת על פני חלקו העליון של נחל נעמן ומקורותיו. היא משמרת את נופי הביצה שכיסו פעם את איזור הקריות מדרום לעכו והיום כמעט לא נותר מהם זכר. יש בה לא מעט הפתעות, מעיינות פלגי מים, בריכות שמלאות כל השנה ובריכות חורף עונתיות, תל ארכיאולוגי שמזוהה עם אפק המקראית, טחנת קמח מן התקופה הצלבנית, קטעי ביצה ואחו ירוק שכמה ג'מוסים רועים בו.
אפשר לשוטט כאן כמה שעות מבלי לזכור כלל את השיכונים הסמוכים של קריית ביאליק ואת הפקקים על כביש 4 בדרך לעכו. הולכים לאורך סוללה שמפרידה בין בריכת הסכר לבריכת המצודה, צפונית לטחנת הקמח. ניתן להשקיף על צבים שמסודרים בטור ארוך על ענף, ואחר כך על נוטריה שצוללת ברגע שתשומת הלב מפריעה לה.  כמה דקות לאחר מכן ניתן לטפס על תצפית נוספת, ממנה רואים טוב יותר שבעה ג'מוסים (תאו הנהרות) שחורים וגדולים שרועים באחו. הם הובאו לכאן לפני 20 שנה משמורת החולה, כדי לשחזר את פעילותם באיזור, שהופסקה בתחילת המאה ה-20, עם ייבוש הביצות.


מעיינות מתייבשים

המשך מסלול ההליכה מוביל לגשר עץ צר, שחוצה את מה שמכונה כאן "האגם הגדול". תענוג עצום בהליכה לאורך שביל העץ הזה, שלמרבה השמחה לא הצמידו לו עדיין מעקה והוא מעניק לצועדים הרגשה של הרפתקה קטנה בחיק הטבע. הגשר פשוט, מתוכנן היטב, בנתיב מעט מפותל החושף את הצועדים לנופים חדשים ויפים של הביצה והצמחייה שמקיפה אותה.

עין אפק היא עדות ברורה לכך שכבר עשינו בארץ בכלל ובאיזור הזה בפרט אינספור טעויות. הגדולה שבהן היא כנראה שאיבת יתר מן המעיינות. עשרות שנים של שאיבת יתר הצליחו לייבש ולהמליח את מי התהום של אגן הנעמן. כדי לשמר את הבריכות היפות בשמורה מספקים להן כיום מים בצינורות. פותחים ברז והבריכה מתמלאת. באין פיתרון טוב יותר גם זאת דרך לשמר את הטבע.

 

גן המקלט הסמוך לכניסה לשמורת עין אפק מתוכנן כך שידמה את ארבעת בתי הגידול לאורכו שלנחל נעמן, בין השמורה לחוף עכו. חזן גאה בכך שכיום יש בגן 19 מיני צמחים בסכנת הכחדה שנכללים ב"רשימה האדומה" והובאו לכאן מאפיק הנעמן. שלושה מינים נוספים הובאו מאיזורים מרוחקים יותר. שיטוט בין הצמחים האלה, שלצד כל אחד מהם ניצב שלט ירוק וקטן המעיד על מידת הנדירות שלו, מבליט בעיקר את בורותו של הכותב. אני מודה שעד לביקור בעין אפק לא שמעתי מעולם על צמחים עם שמות מופלאים כמו סם הכלב המזרחי, נעצוצית סבוכה, חלבלוב קטן פרי או לוטוס קרח.

על השלט של כל אחד מאלה מופיעה נקודה אדומה, שמעידה על כך שהוא צמח נדיר בסכנת הכחדה. לצדם פורחות עכשיו רקפות רבות, שהן אמנם צמח מוגן, אך לא בסכנה. באיזור אחר של השמורה ניצבים עצי זית עתיקים ואלון התבור שהועתקו לכאן כאשר החלו עבודות הסלילה לאורך כביש 79. השמורה תשמש להם אכסניה קבועה ומגוננת בשנים הבאות. לצדם פועלת גם משתלת שטח זמנית לצמחים שהועברו מנתיב הסלילה של מסילת הרכבת בין עכו לכרמיאל.

 הכוונה היא להשיב צמחים אלה - רקפות, עיריות ואחרים, לתוואי הרכבת לאחר שיושלמו שם העבודות. כך נהפכה שמורת עין אפק מחיק טבע יפה לאתר שיש לו חשיבות גדולה בהגנה על הצמחייה באזור כולו.


איך להגיע?

הנוסעים בכביש 4 צפונה מאיזור הקריות לכיוון עכו פונים ימינה (מזרחה) בקרית ביאליק, כ-100 מטרים צפונה מהמפגש של כביש 4 עם כביש 79. בפניה ימינה יש שלט לכיוון שמורת עין אפק. נוסעים בכביש הפנימי כשני קילומטר. מימין בית העלמין ומולו, משמאל, כניסה משולטת לשמורה. הכניסה בתשלום.


(מקור: משה גלעד, עיתון הארץ 09.03.2012)
לאלבום התמונות לסיפורי המקום והתקופה
  מפת האתר | צור קשר  
ארגון יוצאי מרכז אירופה  |  באדיבות משפחת פדרמן ורשת מלונות דן  סידיטק - בניית אתרים Signed by