אור יקרות
אירגון יוצאי מרכז אירופה
אור יקרות
כפר שמריהו

בית לוין שימש בתפקידי מגוונים: כמבצרון, כתחנת עלייה וכמטווח מאולתר


בית לוין הקרוי על שמו של שמריהו לוין

‏לאחר שהוחלט לקרוא ליישוב על שם שמריהו לוין, החליטו ידידיו להקים לזכרו בית עם וארכיון לזכרו ידידיו אספו את הכסף ונבנה מבנה גדול על גבעה במרכז גן כפר שמריהו שהתפרש על 12 דונם. המבנה נבנה מבטון מזוין, בשל מיקומו על גבעה חשופה לירי. הבית היה בין שתי קומות והקומה הראשונה נחנכה, עוד טרם שהקומה השנייה הושלמה, בדצמבר 1939.‏ במקום התקיימו קורסים של ההגנה והוא שימש כתחנת מעבר למעפילים. כיום שוכנת בבניין המועצה המקומית, ובחזיתו פרוטומה של שמריהו לוין ושלט לאמור "הבית הזה, והכפר הזה, זיכרון הם, לשמריהו לוין". חזית המבנה מופיעה במרכזו של סמל המועצה המקומית.

בינואר 1937 יזם ד"ר א. לנדסברג, אחד משני מנהלי "רסקו", להסב את שם היישוב "ממושבת רסקו בהרצליה" ל"כפר שמריהו" - ע"ש שמריהו לוין. ר ארתור וואקופ, שהיה אז הנציב העליון החמישי ומידידיו של שמריהו לוין, החליט לתרום סכום נכבד של 1,000 לא"י לנטיעת גן ביישוב. מנהלי החברה הסכימו להעמיד לרשות תוכנית זו 12 דונם על גבעת הכורכר, וזאת למרות המחיר הגבוה של הקרקע במקום זה. ביום השנה ה-2 למותו של לוין, ביום 20.5.1937 נערך טקס העלייה הרשמי על הקרקע, ובו השתתף הנציב העליון והודיע על תרומתו. בטקס זה נאמו ד"ר לנדסברג, מנהל החברה, וד"ר רופין, שמסר את הקרקע ליו"ר הדירקטוריון של הקרן הקיימת, מ. אושיסקין. חבריו של שמריהו לוין החליטו, שלא להסתפק בתרומתו של הנציב העליון והודיעו על הקמת בית עם, שבו תתרכז הפעילות התרבותית של היישוב. נקבע שהבית יכיל מספר חדרים שיהוו מוזיאון המציג את עזבונו של לוין, בעוד חלקו האחר ישמש כבית מרגוע לסופרים, אמנים ומנהיגים ציוניים ותיקים. המימון הראשוני בסך 1,000 לא"י לבניית הבית הושג מתרומת משפחת זיו מבריטניה. מאחר ועלות הבנייה הייתה פי שלושה מהסכום שנתרם הוחלט לערוך מגבית בסניפי ההסתדרות הציונית, שבקרבם פעל שמריהו לוין: בגרמניה, בארה"ב, בדרא"פ ובבריטניה. בו בזמן הוכרז על תחרות בין האדריכלים להקמת הבניין. מספר חודשים לאחר מכן הוגשו 89 תוכניות, ומתוכן בחרה ועדת השופטים 3 תוכניות וזיכתה את מגישיהן בפרסים. בדצמבר 1938 סיימו האדריכלים את עיבוד התכנית הנבחרת, ואז פנתה האגודה ל-5 חברות קבלניות, שתגשנה הצעות לבניין הבית. הבנייה החלה במאי 1939 ונסתיימה כעבור מספר חודשים. בפברואר 1940 נערך בבניין הקונצרט הראשון.


תאריכים בתולדות "בית לוין" בתקופת הבראשית 
(מתוך הארכיון של "בית לוין")

  • דצמבר 1938 החלה פעולת ההתרמה להקמת "בית שמריהו לוין". האדריכלים וינטראוב ומנספלד מחיפה נקבעו להוציא לפועל את בניית הבית. המפקח על הבנייה: יואכים כהן - אדריכל מתושבי המקום. הוצאות הבניין הסתכמו לפי התוכנית ב-3,000 לא"י. 1,000 מהן כבר נתרמו ע"י משפחת זיו, והיה צורך לגייס 2,000 לא"י נוספות. מתיישב אחד תרם 25 לא"י, שני 15 לא"י, וייתר התרומות נעו לרוב בין 3 עד 10 לא"י ושולמו בתשלומים של חצי לא"י לחודש. היו גם תרומות של 1-2 לא"י ושורה שלמה של תרומות ימי עבודה. מי שתרם, למשל, עשרה ימי עבודה, תרם למעשה - מחצית משכורת של חודש אחד, היינו 2.50 לא"י!
  • 15.5.1939- התחלת הבנייה.
  • 29.5.1939 - יציקת יסודות הבניין. ד"ר לנדסברג נואם ובשם הוועד מברך חנוך לווינהוף המכהן כ"מוכתר" הכפר.
  • 13.12.1939 - יום ההולדת השלישי של הכפר - נר אחרון של חנוכה. מסירה חגיגית צנועה של הבית לאנשי הכפר. נוכחים: אחיו, בנו ונכדו של שמריהו לוין, וכן ד"ר א. לנדסברג, ד"ר ה. פרדר ונציגי היישובים השכנים.
  • 16.12.1939 - נשף חנוכת הבית.
  • 24.12.1939 - ביקור של 100 עיתונאים שהוזמנו ע"י "רסקו" לסייר במקום.
  • 4.2.1940 - מסירה טכנית של הבית למתיישבים בנוכחות אדריכלי הבית.
  • 10.2.1940 - הקונצרט הראשון בבית לוין בהשתתפות מר ל. שלוס, גב' א. מנהיים, מר א. שניטקין, גב' מ. מוסברג, גב' ל. שטיין.
לאלבום התמונות לסיפורי המקום והתקופה
  מפת האתר | צור קשר  
ארגון יוצאי מרכז אירופה  |  באדיבות משפחת פדרמן ורשת מלונות דן  סידיטק - בניית אתרים Signed by