אור יקרות
אירגון יוצאי מרכז אירופה
אור יקרות
בית זרע
 טיול לכל מכונית באזור בקעת כנרות, בין ביתניה עילית יער שוויץ וכינרת 
 

יער שוויץ
שביל ישראל: מטבריה עילית ועד בית זרע
כתובת: יער שווייץ
שעות פעילות: משך המסלול: כ-5 שעות
פעילויות מומלצות: כ-10 ק"מ הליכה, דרגת קושי קלה

תחילת המסלול – יער שווייץ:


יער שווייץ נמצא בשוליים המערביים של השבר הסורי-אפריקני, במדרון התלול היורד מרמת פוריה לטבריה ולכנרת. שטח היער כ-3,000 דונם והוא משתרע בין טבריה עילית בצפון ואכסניית פוריה בדרום. היער ניטע ע"י קרן קימת לישראל בסיוע קהילת שווייץ, ומכאן שמו.
ברחבי היער הכשירה קק"ל מצפורים, תצפיות נוף ומסלולי טיול לבילוי בחיק הטבע.

המדרון התלול נוצר עקב שקיעה של אגן הכנרת והתרוממות הגושים של מצוק ארבל והר ברניקי. השיפוע הממוצע שלו הוא 30% והוא יורד לאורך כ- 1,200 מטר מגובה של 242 מטרים מעל לפני הים ועד ל-208 מטרים מתחת לפני הים. מלבד המדרון יש באיזור תנאים גאולוגיים ואקלימיים היוצרים בעיה קשה של סחף. הקרקע ממערב לטבריה היא חווארית-חרסיתית פריכה הנסחפת עם הזרימות הנוצרות בשל עוצמת הגשם הגבוהה. פני הקרקע גורמים לאוויר הבא ממערב להתרומם, להתקרר ולהמטיר גשם חזק. בעונות המעבר הדבר גורם לתופעה ייחודית של שבר ענן שבו יורדים עשרות מ"מ של גשם בזמן קצר מאד. משום כך יש למקום היסטוריה של אסונות, שהידוע שבהם הוא מפולת הקרקע הגדולה ב- 1934, שבה נספו 25 מתושבי טבריה.


הנטיעות במורדות טבריה נועדו לשמר את הקרקע מפני סחיפה וליצור שטח ירוק לטיול ובילוי בחיק הטבע. עבודות הנטיעה ושימור הקרקע החלו כבר ב-1927 על ידי אגף הייעור המנדטורי ולאחר מכן על ידי קק"ל, במטרה למנוע נגר וסחף קרקע על ידי ייצוב הקרקע במדרון. עד לשנות ה-50 המאוחרות ניטעו באיזור שני מיני עצים עיקריים: אקליפטוס המקור ושיטה כחלחלה, וכן מינים נוספים ובהם אלה אטלנטית, חרוב, שיזף, אקליפטוס, אורן ירושלים ועוד.

הדרכים ביער שווייץ הן חלק ממערך שנועד להסדיר יציאת עודפי מים ללא גרימת נזק. דרך היער הראשית היא דרך נופית מצופה באספלט שהוסדרו בה מעברי מים מרוצפים אבן או בטון. אורך הדרך 6 ק"מ והיא נמצאת בין טבריה לבין אכסניית הנוער פוריה. הדרכים שמתחת לדרך זו הן דרכי עפר המשמשות את היערנים והכבאים. בצידי הדרך הכשירה קק"ל 3 מצפורי נוף, שמהם נשקף נוף מרהיב עין של הכנרת, הרי הגליל, רמת הגולן והחרמון, וכן חניוני פיקניק. בשני חניונים הותקנו מתקני משחק ושעשועים לילדים. התצפית ממרפסת הנוף מרשימה מאוד כאשר ים הכנרת נגלה בכל הדרו ודרום רמת הגולן נושקת לקו המים. הפינה הקסומה של עמק הירדן ירוקה מתמיד ועצי התמר נישאים בגאון ריקים מהתמרים שנאספו בסוף הקיץ. לאחר הליכה קלה מאוד ולא מאומצת, מגיעים לעין פוריה.

עין פוריה:
עין פוריה, או עין קדש, הוא מעיין הנמצא במתלול המזרחי של הר פוריה, כקילומטר ממזרח לפוריה עילית. מימיו נובעים מתוך ניקבה ונקווים אל בריכת אגירה. ספיקת המים היא כ-3 מ"ק מים בשעה והמליחות שלהם רבה: כ-1,200 מ"ג כלור לליטר (בערבית שם המעיין הוא עין אל מאלחה – המעיין המלוח). על פי המסורת נפגשו כאן שליחי דבורה הנביאה עם ברק בן אבינועם. קק"ל שיקמה את בריכות המים, ואמת המים ופיתחה חניון ובו עצי דקל ואשל, בריכות קטנות, אמת מים, שולחנות פיקניק וספסלי ישיבה בצל.


(מאת: רון הראל)


לאלבום התמונות לסיפורי המקום והתקופה
  מפת האתר | צור קשר  
ארגון יוצאי מרכז אירופה  |  באדיבות משפחת פדרמן ורשת מלונות דן  סידיטק - בניית אתרים Signed by