אור יקרות
אירגון יוצאי מרכז אירופה
אור יקרות
דורות
מסלול טיול לרכיבה משפחתית (צילום: קק"ל)
מסלולי אופניים במרחב רוחמה-דורות

אזור הרכיבה משתרע באגן נחל שקמה המרכזי בין שדרות במערב ושמורת פורה במזרח. מערכת השבילים באגן שקמה היא חלק מתכנית לאומית לעידוד הרכיבה ותשתיות האופניים. בשטח נגלה נוף מגוון: ואדיות וערוצים, חורשות אורנים ואיקליפטוסים ושטחים פתוחים של שדות החיטה הרכים המאפיינים את האזור. האזור עשיר בבעלי חיים ובעלי כנף רבים, ואפשר לראות בו עדרי צאן הרועים בחורשות, ובאכילת העשב עוזרים למנוע שריפות.

הסביבה נוחה מאוד להתמצאות ומציעה מסלולים רבים. נוסף על שבילי האופניים, סללה קק"ל את דרך נוף נחל שקמה, מכביש 40 במזרח עד לים ליד קיבוץ זיקים. הדרך מאפשרת ליהנות מהנוף גם מבעד לחלון המכונית. הרכיבה אינה מאתגרת במיוחד מבחינה טכנית ומותאמת יותר למטיילים בעלי יכולת רכיבה בסיסית מאשר למחפשי האקשן.


ארבעה מסלולי רכיבה פתוחים לקהל: סובב רוחמה-דורות, סובב צפוני, סובב ברור חיל וסובב ניר משה. הכניסות למעגלי הרכיבה הם בעיקר מקיבוץ דורות וקיבוץ רוחמה, אך אפשר להיכנס גם ממכללת ספיר ומחורבת מרשן על דרך הנוף בקרבת קיבוץ ברור חיל.

בחלק הדרומי של המערכת הוכשר סינגל ניר משה, מסלול אתגרי מעט יותר באורך 10 ק"מ. השביל הוא מעגלי ומחובר בסינגל אל השביל לקיבוץ דורות.

הוראות הגעה

לבאים מתל אביב וגוש דן: ניסע דרומה בכביש 4 לכיוון אשקלון. בצומת ברכיה נפנה מזרחה בכביש 35 ובצומת גבעתי נפנה דרומה בכביש 232 לכיוון שדרות. בצומת איבים (מול כפר הנוער איבים) נפנה מזרחה בכביש 334 עד דורות או רוחמה )תלוי מהיכן נתחיל לרכוב). למבואת ספיר יש להמשיך דרומה בכביש 232 עד הכניסה הצפונית למכללת ספיר, אזור התעשייה. בכיכר נפנה ימינה אל מגרש החניה של המכללה.

לבאים ממזרח בכביש 6 או 40: בצומת בית קמה נפנה מערבה לכיוון נתיבות בכביש 293. קילומטרים אחדים אחרי הצומת נפנה צפונה בכביש 334 לכיוון רוחמה ודורות.


תיאור המסלול

המסלול המתואר הוא שילוב של סובב רוחמה-דורות עם סובב צפוני ועם סובב ברור חיל במרחב שקמה. אלה שלושה מסלולים עצמאיים המשולבים יחדיו. ולבסוף –השביל לניר משה ולמכללת ספיר.


אפשרות ראשונה

נחנה את הרכב בכניסה לקיבוץ דורות. נרכב על סינגל מישורי למדי לאורך נחל דורות מזרחה לכיוון קיבוץ רוחמה, דרך שמורת ביתרונות רוחמה. נחצה בזהירות וברגל את הכביש (334) ונמשיך ברכיבה שופעת עיקולים עד לקיבוץ רוחמה (אפשר להחנות את הרכב גם כאן). נמשיך ברכיבה ונחצה את הדרך למגדל השמירה של קק"ל ליד הסכר של קיבוץ רוחמה. נמשיך מערבה אל שמורת ג'ממה ומשם נמשיך דרך בוסתני תאנים ורימונים לאורך נחל רוחמה עד לקיבוץ דורות (יש לחצות את כביש 334 ברגל במקומות המיועדים לכך). ניתן לקבל שירותי הלנה והדרכת אופניים בתיאום עם מרכז התיירות של קיבוץ דורות "גני דורות", בטלפון מס' 050-7208117.


אפשרות שנייה

לעזוב את סובב רוחמה-דורות ליד הסכר ולעלות דרך סובב צפוני אל מגדל התצפית של קק"ל. הנוף הפתוח וגבעות החיטה הנפרשות לפנינו מעוררים התפעלות. לקראת סוף הטיפוס נעבור לצד מגדל תצפית האש של קק"ל ושרידים מקו המים הראשון לנגב. כאן אפשר להצטייד במים. משם השביל גולש צפונה דרך סינגל לוואדי מיוער איקליפטוסים, ללא קפיצות או אתגרים טכניים אחרים, אך ברכיבה שתאפשר לצבור בה מהירות וליהנות מהעיקולים הרבים בה. שביל זה, שחלקו סינגל וחלקו עובר על דרך נוף נחל שקמה, נפרשים השדות רחבי הידיים של הקיבוצים והמושבים במלוא תפארתם. נמשיך להתפתל עם השביל המיוער כ-3 ק"מ נוספים, עד למפגש עם נחל דב. נרכב כ-2 ק"מ בנוף פתוח. שביל רחב ילווה אותנו בשלב זה, אך נעדיף את הסינגל לצדו, המוצל ברובו. כך נרכב עד לכניסה לנחל רוחמה, שלאורכו נעשה את 2 הק"מ האחרונים של המסלול. ביציאה מנחל רוחמה נגיע לכביש שמצדו האחר מחכה לנו הרכב, בכניסה לקיבוץ דורות.


אפשרות שלישית

יש לפנות לסובב ברור חיל מתוך הסובב הצפוני. נפנה לפי השילוט על הדרך החקלאית אל דרך הנוף לכיוון נחל חצב. הדרך משולטת היטב. בנחל חצב נגלוש אל סינגל העובר ברובו בשטח מוצל, עד לסיום הקטע המיוער, ונעבור לוואדי פתוח עם עצי שקמה מדהימים ועצי אשל ענקיים. כשהנחל מעמיק ערוץ נצא אל הדרך החקלאית בואך הצומת מערבה לכיוון ברור חיל. נמשיך כמה מאות מטרים וניכנס לסינגל העובר בבוסתני גפן תאנים ושקמה דרך מבואת כניסה. בחורבת מרשן, לאחר כק"מ, נעלה על דרך הנוף פעם נוספת במעלה הדרך לאורך כ-200 מ' וניכנס לסינגל בחורש עם שרידים של בתי בוץ נחצה גבעות כורכר עם תכסית נוף אופיינית לשטחי כורכר שימו לב לקושי של העצים לשרוד לאחר שנות בצורת רבות. הדרך מתפתלת ומתחברת לסובב צפוני המביאה אותנו לקיבוץ דורות.


אפשרות נוספת

לעלות ליער ניר משה, לרכיבה יותר אנרגטית וטכנית בת 13 ק"מ. עוד אפשרות היא לרכוב למכללת ספיר בשביל באורך של 7 ק"מ, היוצא מדורות והמיועד בעיקר למי שלומד במכללה ומעוניין לפרוק מרץ.


שילוט

כל השביל על חמש מבואותיו (45 ק"מ) מסומן בירוק (רמת רכיבה בסיסית). אזור הרכיבה של ניר משה מסומן בכחול (רמת רכיבה בינונית).


(מקור: זהר צפון – אדריכל מרחב דרום קק"ל, ורמי גולד – מתכנן שבילי השקמה. הכתבה נכתבה בעזרתה של טלילה ליבשיץ. את הכתבה המקורית ניתן למצוא
באתר eyarok)

לאלבום התמונות לסיפורי המקום והתקופה
  מפת האתר | צור קשר  
ארגון יוצאי מרכז אירופה  |  באדיבות משפחת פדרמן ורשת מלונות דן  סידיטק - בניית אתרים Signed by