אור יקרות
אירגון יוצאי מרכז אירופה
אור יקרות
החותרים
חותרים להסדר

 

תהפוכות וטלטלות עברו על קיבוץ החותרים בעשור האחרון, תוצאה של משבר עמוק. השרשרת החלה עם הגדרה של "קיבוץ בפירוק", נמשכה ב"קיבוץ בהסדר נושים" וכעת "קיבוץ בהסדר", שמשמעותה אנחת רווחה ופרק זמן לשיקום. את כל שלביו של משבר החותרים סיפר לנו ניר מאיר, יו"ר חברת ק.מ.ה שעומד בראש ועד ממונה בקיבוץ. הוא הדגיש שהארגון הכלכלי האזורי – "גרנות" - הוא הסיבה העיקרית לכך שהחותרים "על הרגליים". זאת בזכות קניית חלק משמעותי מחוב הקיבוץ.


את הסיור בקיבוץ, שמתנהל כקיבוץ מתחדש, התחלנו בשדותיו, בחלק הצפוני שבין כביש החוף לכביש המחבר לטירת הכרמל בואך חיפה – מיקום אטרקטיבי ללא ספק. השטח מיועד לקליטת עשרות משפחות לחברות, חלקן במעמד עצמאות כלכלית. לאחר סיור בשטח הגענו למועדון ושקענו לשיחה עם ההנהלה ועם כמה מוותיקי הקיבוץ.


ראשיתו של הקיבוץ בשנת 1942, בפלוגת עבודה שקבעה משכנה בקריית חיים. בשנת 1948התיישבו חברי הקבוצה בבתי המושבה הגרמניתהנטושה נויהרטדהוף, כחמישה ק"מ צפונית ליישוב הקבע, שאליו עברו בשנת 1952. שמו של הקיבוץ נובע מן השאיפה לעסוק בדיג ימי, וזה אכן היה אחד ממקורות הפרנסה שלו בשנותיו הראשונות.


בשנה האחרונה מתנהל הקיבוץ תחת "ועד מקומי", המונהג על ידי יו"ר שהוא בן קיבוץ אך לא חבר, בשלב זה. הנהלת הקיבוץ משתפת פעולה עם הוועד במגוון נושאים.


אורי שמיר, מלווה מטעם התנועה, ציין כי בדוחות הכספיים ניכר שהקיבוץ עבר מהפסד שנתי של כארבעה מיליון ש"ח עד 2007, לרווח של ארבעה מיליון ש"ח ב-2008. דבר זה מראה שיש ניהול טוב וסיכוי טוב לקיבוץ. לבננות היום מחיר מצוין אך לא לעולם חוסן. ניר מאיר ציין כי מפעל "רשת-או- פלסט" הוא מפעל מצוין והוא הבסיס הכלכלי לצמיחת הקיבוץ. כל חברי הקיבוץ חיים משכר עבודה או מפנסיה.

אסיף, יו"ר הוועד המקומי, סיפר על פעולת הוועד, שאחראי על אבטחה ושמירה, תרבות, חינוך משלים, נוי, ואחזקת ופעילות במבנים הציבוריים (כולל ספריה).


עמרי כנען, מלווה קיבוצי "גרנות" מטעם התנועה, אמר שקיבוץ החותרים מצוי עדיין בנקודה משברית. מניסיונו, הודות לניהול ולקבלת החלטות נכונות של קליטה לחברות, ולמיקומו המצוין של הקיבוץ, יש לו פוטנציאל גדול בזכות ההון האנושי שהקיבוץ קולט.


מרקי לוי, מנכ"ל, צידד בהכנסת שותף למפעל לטובת שיפור מאזן וחיזוק ההון העצמי מול ההתחייבויות. בתחום החברתי צידד ביצירת הסכמות בין נקלטים חדשים לחברים הותיקים. יואל מרשק הוסיף על חשיבות השקעה בחינוך, והפנסיה קודמת לכל נושא אחר, הדגיש.

ולוולה הזכיר: היינו כאן לפני שנתיים וליווינו את ההסדר בקיבוץ החותרים. ניכר שהמצב בשליטה ומנוהל לצמיחה חברתית וכלכלית. הוא פירט מגוון נושאים שבהם עוסקת התנועה, נושאים הרלוונטיים גם להחותרים – ביניהם השגת מימון לשיקום תשתיות פיזיות, השבת זכאויות בנייה כמשכנתה בקיבוץ, הסדרת שימושים חריגים ושחרור היתרי בנייה מול ממ"י.


(מאת: אביב לשם, דובר התנועה הקיבוצית, אתר הקיבוצים, שנת 2010)

לאלבום התמונות לסיפורי המקום והתקופה
  מפת האתר | צור קשר  
ארגון יוצאי מרכז אירופה  |  באדיבות משפחת פדרמן ורשת מלונות דן  סידיטק - בניית אתרים Signed by