אור יקרות
אירגון יוצאי מרכז אירופה
אור יקרות
גלעד
'האדם בעקבות גלעד'
כתובת: קיבוץ גלעד
טלפון: 241059 0507
שעות פעילות: לפרטים ולתיאום ביקורים ניתן להתקשר לאמנון להב
פעילויות מומלצות: זהו אוסף ארכיאולוגי מקומי, פרי עבודתו של מיכאל מאיר ז"ל, חבר קיבוץ גלעד, שחקר וחשף רצף של קיום אנושי בכל התקופות לאורך נחל התנינים העליון ויובליו
אתר אינטרנט: כניסה לאתר

המטיילים ברמת מנשה, המתעניינים בעברו של האזור, תלמידים וחוקרים, כולכם מוזמנים לבקר במוזיאון "האדם בגבעות גלעד". זהו אוסף ארכיאולוגי מקומי, פרי עבודתו של מיכאל מאיר ז"ל, חבר קיבוץ גלעד, שחקר וחשף רצף של קיום אנושי בכל התקופות לאורך נחל התנינים העליון ויובליו.

אזור רמת מנשה הנו קער גיאולוגי בין הקמרים של הר הכרמל מצפון והר אמיר והשומרון מדרום. הרמה בנויה מסלע קירטון רך שבתוכו רובדי צור ושכבות חוואר ונארי אטומות למים. סלע זה נסדק ונשבר בקלות ויוצר שפע עצום של אבני שדה בכל הגדלים, רבות מהן בצורת 'אבני בניין' טבעיות. השכבות האטומות למים , הקרקע הדלה וכמויות הגשמים, כ- 650 מ"מ גשם בשנה, גורמים לזרימות חזקות בנחלים בחדשי החורף, ולנביעת מאות מעיינות קטנים לאורך הערוצים.


סקרים ארכיאולוגיים שנערכו החל משנות החמישים של המאה העשרים העלו כי מאז התקופה הניאוליתית הקדם קראמית, לפני כעשרת אלפים שנה, ועד ימינו אלה, התקיים כאן רצף התיישבות אנושית, למעט שתי תקופות קצרות.


הגבעות הנוחות לבנייה, ערוצי הנחלים שאפשרו מעבר קל, מקורות המים והקרקע, חברות הצומח ובעלי החיים ששכנו באזור זה, אבני הבניין מגיר ואבני הצור ששימשו ליצירת כלי אבן, כל אלה יצרו תנאים פיזיים ומשאבי טבע שאפשרו קיום בני אדם. היישובים בכל התקופות היו בעלי אופי דומה : כפרים חקלאיים קטנים, ממוקמים זה לצד זה במרחקים קצובים, מרביתם בסמוך לנחלים ולא על גב השלוחות. מאפיינים אלו נתבררו במחקר 'סקר מפת רגבים' שנערך בידי יובל גדות ויותם טפר , מהמכון הארכיאולוגי של אוניברסיטת תל אביב.


החקלאי הראשון, הניאוליתי, כמו בן הכפר הכנעני, המתיישב בתקופת הברזל , האיכר בתקופה הרומית והפלח בכפר הערבי – כולם בנו את בתיהם מאותן אבנים, באותם תנאים סביבתיים, וכולם היו חלק מחברה כפרית שנחקרה עד כה רק מעט, יחסית.


הממצאים במוזיאון "האדם בגבעות גלעד" משקפים את תרבותם החומרית, היום יומית, של אנשים אלה: כלי הבית הפשוטים שעליהם דגמי עיטור צנועים, המנחות שהובאו למתים והונחו בקבריהם, כלי העבודה, כלי הציד והנשק, לוחות המשחק שנחרטו באבן והתכשיטים.


לצד פריטים אלה נתגלו גם עדויות לקשרים תרבותיים וכלכליים שהיו לאותם בני הכפר עם ערים ושווקים רחוקים. ממצאים כמו חותם חרפושית מצרית, כלי ייבוא מקפריסין או מגוון מטבעות היו קשורים, קרוב לוודאי, ל"דרך הים" הידועה שעברה בשולי האזור . היא הוליכה ממצרים לסוריה ולמסופוטמיה דרך מעבר נחל עירון , וסעיפיה עברו גם במעבר יקנעם (ואדי מילח) ובנחל תנינים עצמו. לאורך דרך זו ערכו שליטים, מצביאים וסוחרים את מסעותיהם בכל התקופות.


במוזיאון נמצאת תצוגה, בסדר כרונולוגי, של ממצאים החל מהתקופה הפליאוליתית התחתונה (תקופת האבן הקדומה) ועד ימי הביניים, ולצידה חלונות תצוגה ובהם פריטים אופיניים מתחומי החיים השונים של התושבים מכל התקופות: חומרי הגלם, כלי הבית והעבודה, חפציה של האשה, קשרי תרבות ומסחר, פולחן ואומנות, לוחות משחק ועוד.

מוזיאון "האדם בגבעות גלעד" שוכן בלב 'פארק רמת מנשה' שהוא מרחב פתוח של חורש טבעי ויער נטע אדם, שטחי חקלאות ומרעה, נחלים זורמים ופריחות מדהימות בחודשי החורף והאביב. ידועה במיוחד היא 'שמורת הרקפות' היפהפייה שליד גלעד, שאותה פוקדים מדי שנה מבקרים רבים. הפארק הממוקם בין הכרמל, קיסריה וזיכרון יעקב , לעמק יזרעאל וצפון השומרון, הנו כיום אזור יחיד, ירוק ופתוח , במרכז הארץ.

"האדם בגבעות גלעד" מזמין אתכם לשלב מסלולי טיול ובילוי באזור יפה זה עם ביקור במוזיאון, שמותאם במיוחד לקבוצות תלמידים או לטיולי משפחות.


ניתן לשלב את הביקור גם במסלול טיול רגלי קצר וסיור בקיבוץ.

לפרטים ולתיאום ביקורים ניתן להתקשר לאמנון להב, טל 241059 0507 museumgaled@galed.org.il

בחודשי האביב ניתן לפנות לדוכן שב'שמורת הרקפות" הסמוכה לקבוץ גלעד.


האוסף מושאל ומוצג באדיבות רשות העתיקות

(מקורות: אתר הקיבוץ)

לאלבום התמונות לסיפורי המקום והתקופה
  מפת האתר | צור קשר  
ארגון יוצאי מרכז אירופה  |  באדיבות משפחת פדרמן ורשת מלונות דן  סידיטק - בניית אתרים Signed by